İmplant yapımı ve sonrası merak edilen konular hakkında size bilgi vermeye çalışacağım. İmplant tedavisi eksik diş boşluklarına koyulan silindir şeklinde vida olarak tanımlanabilir. Uzun yıllar kullanılmak üzere kemik içerisine yerleştirilen bu vidalar sayesinde diş kökü vazifesi gören implantın gövdesi kemik içerisine yerleştirilmiş olur. Ana gövde adına verdiğimiz implant parçası kemik içerisindedir. Ağızda görülmez. Dişeti altında kapalı olarak kemik ile kaynaşmasını tamamlar.
Genellikle üst çene için daha uzun bekleme süreleri tavsiye edilir. Alt çene de kemik yapısının sert olması daha kısa süre içerisinde kullanılabilmesini sağlar.Peki diş çekiminden sonra implant ne zaman yapılır? İşte hastalarımızın en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de budur. Dişimi çektirdim implant ne zaman takılabilir diye hastalar bize sorar. Bu sorunun aslında tek bir doğru cevabı yoktur. Çekilen dişin durumuna göre ve çekilen dişin kök sayısına köklerin konumuna göre farklı doğru cevaplar olabilir. Enfeksiyon olan bir dişin çekimi sonrasında hemen implant yapılması mümkün olmayacaktır. Veya etrafında yemek bulunmuyor ise implantın piri merci tabi listesi olarak adlandırılan birincil tutunma kuvveti yeterli olmayacaktır ise implantın hemen uygulanması tavsiye edilmez. İmplant yapmak için o bölgedeki enfeksiyonun tamamen geçmesi gerekir. Aksi taktirde implant çevresinde devam eden enfeksiyon nedeniyle implantın kemik ile kaynaşması mümkün olmayacaktır. Kemikle kaynaşma yani implant da maalesef diş kökü olarak kullanılamaz. Bu durumda enfeksiyonu olan dişler için implant uygulanması hemen yapılamaz diye biliyoruz. Diş çekiminin travmatik olması veya kökün kırılarak çıkarılması da hemen implant yapma işlemine engel olur. Sinüs boşluklarında kemik tozu ilave hissi yapıldığında Pirimer satabilir tenin elde edilemeyeceği düşünülüyor ise implant yapama ertelenmektedir.
İmplant yapıldıktan sonra üzerine kaplama veya protez ne zaman takılır?
İmplant gövdesinin kemik ile kaynaşma süresi tamamlandığında üzerine diş kaplaması köprüsü veya protezi yapılabilmektedir. Bu süre kemiğin yapısına göre değişmekle birlikte genellikle üst çene için üç ay altçene için hikaye olarak standarda otur müşterisi. Erken dönemde implant üzerine diş uygulaması implantın kaybına neden olabilmektedir. İmplant ilk uygulandığı hafta gemi ile bir sıkışma kuvveti nedeni ile tutunuz. Daha sonra etrafındaki kemik Pirimer stabilitenin azalacağı şekilde reaksiyon verir. Enfeksiyon olmadığında ve sitelerin şartlar sağlandığında implant çevresindeki kemik hücreleri İmplantın özel yüzeyine doğru yaklaşırlar ve tutunurlar. Bu sayede osseoentegrasyon adı verilen prosedür gerçekleşir ve implant ile çene kemiği arasında kuvvetli bir bağlantı sağlanmış olur.