6 Mayıs 2016 Cuma

İmplantlar ağızda ömür boyu kullanılmak için uygulanır. Ancak iyi bakım yapılmadığında veya sistemik hastalıklar olduğundan implant çevresinde kemik kaybı gözlenebilir. Bu kemik kaybı ileri aşamaya geldiğinde implantın etrafındaki dişeti ve kemik dokusunda enfeksiyon görülür.
İmplantların uzun süre kullanılmaları ilk olarak doğru planlama ve doğru uygulama ile mümkündür. Yeterli fiziksel kuvvet dağılımını sağlayan implant yerleşimi üzerine gelen yükleri sağlıklı bir şekilde tolere edecektir.

Sadece implantın uygulama aşamasında değil üzerine yapılan protez veya diş kaplamasının planlaması ve uygulanması aşamasında da dikkat edilmesi gereken bir çok nokta vardır. İmplant oyu ile üzerine yapılan protez veya diş kaplama boyunun orantılına dikkat edilmediğinde implantlar üzerine aşırı kuvvetler gelir ve implant kaybedilir.
İmplantlar üzerine gelen kuvvetin implantın çapı ve oyu ile dengeli olması gerekir. İmplant üzerine kaldırabileceğini den daha fazla yük verildiğinde çevrede kemik dokusunda kayıp gözlenir.
Bir implant etrafında kemik yıkama meydana geldiyse enfeksiyon için uygun bir cep oluşur bu bölgenin zaman kaybetmeden açılarak cerrahi müdahale yapılması gerekir.
Peri imkan titiz adı verilen implant çevresi dokularının enfeksiyonu erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır. Etken bulunup ortadan kaldırılmalıdır implant çevresi ve yüzeyi temizlenip gerekiyor ise kemik tozu uygulaması yapılabilir.
Yapılan araştırmalar implant kaybında en büyük faktörün ağız içi bakımın yetersiz olması olduğunu göstermektedir. Bu nedenle implant yaptıran hastaların senede en az iki defa diş ekimi kontrolüne gitmesi ve senede bir defa röntgen ile muayene olması gerekmektedir.